Deze blog loopt op zijn einde, voorlopig dan toch. Ik kroop de voorbije weken in mijn digitale pen om mezelf te motiveren voor de marathon, en die is nu achter de rug. Er komt nog wel een analyse ervan, zoals ik gewoon ben bij andere projecten, maar nog even niet.
Loop ik nu nog ? Ja, natuurlijk. Het 'seizoen' is trouwens niet afgelopen. Nu zondag sta ik aan de start van de 20 Kilometer. Maar de aanloop naar deze wedstrijd is totaal anders dan naar pakweg de Ten Miles. Vooral omdat ik de voorbije dagen ziekjes geweest ben : paar dagen keelpijn, daarna een ferme verkoudheid. En daarnaast is een deel van mijn nachtrust opgegaan aan mijn werk, ik heb een behoorlijke slaapachterstand.
Door die problemen heb ik de voorbije anderhalve week ook amper gelopen. En dus leek het me zinloos om bijvoorbeeld mijn voeding af te stemmen op de komende wedstrijd (geen pasta, geen bietensap).
Kortom : ik start zondag wel, maar de ambities zijn heel gering. Ik zal blij zijn als ik terug een 'ticket' bemachtig voor het eerste startvak, volgend jaar. :-)
Ondertussen probeer ik toch een beetje te rusten.
Maar ik had beloofd een paar foto's te plaatsen van aan de Maas, welaan dan :
Ik ben vijf jaar geleden beginnen lopen, voornamelijk om gewicht te verliezen. Dit is gelukt, en de loopmicrobe heeft me te pakken. Zo ben ik afstandsloper geworden.. Deze blog bevat mijn loopdagboek dat ik onlangs ben begonnen. Veel leesplezier !
vrijdag 25 mei 2012
dinsdag 15 mei 2012
zondag 13 mei - bis
Eindelijk : mijn verslag van mijn avonturen tussen Visé en Maastricht...
Zoals aangekondigd begint de dag vroeg. De rit naar Visé verloopt vlotjes, en om halfacht kan ik in de sporthal van het Waals dorpje twijfelen of het lange of korte mouwen, lange of korte broek moet worden. Leuk dorpje trouwens, Visé, maar vlak is het niet : de sporthal bevindt zich zo'n veertig meter hoger dan de start. Wat als de marathon ook zo'n hellingen bevat ? De chauffeur van de shuttle stelt me gerust : het is een vlakke marathon. Dat vlak in Wallonië net iets anders betekent dan in ons landsgedeelte, dan zal ik later nog wel ervaren.
Na het afhalen van het rugnummer, het inschrijven van de fiets, en de andere beslommeringen is het al tijd voor een opwarmingetje. Letterlijk en figuurlijk : gelukkig schijnt het zonnetje al. Dan gaat het richting start, en nog voor 9uur weerklinkt het startschot al.
Een eerste korte lus doorheen de straten brengt ons na een kilometer terug aan de start, dan komt er een grotere lus richting Luik. Omdat die eerste meters al niet vlak waren heb ik het tempo nog niet vast, en na 2km blijkt dat ik te snel weg ben. Zoals meestal, trouwens, maar nu laat ik me wel terugzakken, en volg secuur mijn hartslag : in een eerste fase rond de 148, daarna stijgt die wat tot 154. Snelheid is zoals gepland iets onder de 12km/u, namelijk 5:07. Ik loop heel vlotjes, maar weersta aan de neiging om aan te klampen bij de lopers die me inhalen. Na 6 kilometer lijken de posities ingenomen, want er wordt niet meer ingehaald. Wat natuurlijk ook te maken heeft met het gering aantal deelnemers (500-tal), vergeleken met de grote stadsmarathons.
Toch vind ik een metgezel, waarmee ik bijna 15km zal lopen. Eerst hij op kop, daarna neem ik over. Er staat een licht briesje uit het Noorden.
De fietsers staan ons op te wachten aan kilometer 13, en ja, daar is mijn vrouwtje ook bij. De temperatuur is ondertussen opgelopen tot dat van een mooie lentedag. Het was een goede keuze om in korte outfit en met pet te starten.
Stilletjesaan halen we een andere loper in. We spelen een soort omgekeerde jojo : telkens we in zijn spoor komen, versnelt hij eventjes. En dus los ik, want ik hou mijn tempo vlak. Om hem een paar honderd meter verder terug te pakken te krijgen. Waardoor hij terug versnelt, enz. Dit spelletje duurt algauw een paar kilometer. Tot aan kilometer 20, dan ben ik het spelletje beu en plaats ik zelf een beslissende versnelling. Hij heeft het nog lastig gehad, te zien aan de resultaten..
Maar ik ben vertrokken, en de volgende 15 kilometer heb ik een gemiddeld tempo rond de 12,5km/u. Ik haal daarmee de een na de andere loper op. We lopen door de straten van Maastricht, het is bij momenten effen zoeken welke kant we op moeten. En er moet toch geregeld een meterje omhoog of een paar meters omlaag gelopen worden, doorheen de stad. Vrij bochtig ook, maar het heeft geen effect op mijn tempo. Mijn hartslag is ondertussen wel opgelopen tot boven de 165, zelfs 170.
We steken de Maas over via de oudste brug van Nederland, en verlaten Maastricht via de dijk in zuidelijke richting. Er zijn hier geen bochten meer : het zijn lange, lange rechte stukken, langs Maas, veld of boomgaard. Maar Annie is er om me aan te moedigen, en me geregeld een drankje of druivensuiker toe te stoppen. Ze is een echte steun (eenmaal ze geleerd heeft de binnenbochten voor mij te laten. :-) )
Ik kom aan kilometer 30. Tot hier was de aanloop, want nu begint de echte marathon ! Ik zie het zitten: nog een uur en ik ben aan de finish. De benen beginnen wel zwaar te worden, maar mijn tempo blijft nagenoeg ongewijzigd : ik heb een prettige cadans, en de aanmaningen van Annie om het iets rustiger te doen helpen niet.
De twee minuten die ik in de eerste helft trager liep (1:47') omdat ik een negatieve split nastreef, heb ik ondertussen grotendeels teruggewonnen. Als ik op klokslag 12uur op 36km ben, besef ik dat die ene minuut nog inhalen (voor de 195meter bovenop de 42km) moeilijk wordt, en ik stel mezelf al tevreden met een snelheid van 12km/u ofwel 3:31'.
Plots wordt ik voorbijgezoefd door een concurrent. En daarna nog één, en dan een heel goepje. Mijn euro valt : het zijn geen concurrenten maar de kopgroep van de halve marathon, met wie we de laatste 8 kilometer van het parcours delen. Opeens is de rust weg : geen enkele loper had me de voorbije 25km ingehaald, en zelf had ik er een enkele tientallen voorbij gestoken in de tweede helft. Maar nu lopen meerdere wedstrijden dooreen, dat maakt het verwarrend..
De brug over de A2-snelweg doet pijn, het tempo zakt, maar ik herneem het aan de andere kant van de brug.
Iets verder, net over de Belgische grens (aan km 38) houden mijn benen het echter voor bekeken : ik sta stil voor ik het goed besef. Het duurt eventjes voor ik weer op gang geraak. De benen doen echt pijn, maar ik probeer vol te houden. Nog 4 kilometer te gaan. Eén kilometer gaat het goed, maar dan wordt de weg vals-plat. Geen echte helling, maar een hele tijd lichtjes naar boven. Ik stop een tweede maal, we zijn aan kilometer 40. En boven stop ik een derde maal.
Maar echt boven zijn we niet, want na de bocht ligt alweer een stuk vals-plat. Is dit nu gezichtsbedrog, of hebben ze de hoogtemeters voor de finale gehouden ? De benen zijn helemaal leeg, en wat Annie ook probeert, ik kom maar met veel moeite vooruit. Om zelfs een vierde maal te stoppen. Dedju. En net daar staat de fotograaf alles te vereeuwigen, zeker.
Kostbare minuten worden zo verloren, en meerdere marathonlopers lopen me voorbij.
Gelukkig zijn de laatste 300m naar beneden. Ik ben blij om de finish te passeren, maar verschiet toch van mijn eindtijd : 3uur 36 minuten 40 seconden. Heb ik dan 6 minuten verloren in 4 kilometer ?
Ik moet wel zeggen dat mijn gps kortere kilometers mat dan de officiële kilometeraanduidingen. Gaandeweg liep het verschil op tot zo'n 250meter. Misschien was deze marathon dus gewoon te lang?
Ik ben dan wel teleurgesteld (waar ging het fout ? wat moet ik beter doen ?), maar het is toch nog gezellig vertoeven in Visé : de Luikse leerling-kinesisten nemen met z'n tweeën uitgebreid mijn benen onder handen, en achteraf genieten we van het lekkers van de plaatselijke frituur. Het hele dorp profiteert van het mooie weer en de terrasjes zitten overvol. Uiteindelijk laat ik me naar de sporthal brengen door de shuttle, terwijl Annie op haar beurt moeite heeft met de hellingen, met de fiets dan.
Ik zal me moeten bezinnen wat er met de benen (of in het hoofd?) scheelde, om toch ooit eens onder de 3u30 te geraken. (3u20 lijkt me na vandaag oneindig buiten bereik).
Maar anderzijds zal dit avontuur me bijblijven wegens de prettige kanten.
Want die goede kanten zijn er ook :
OK, een marathon loop je tegen jezelf, niet tegen anderen. Maar ter illustratie dat ik niet de enige ben die last had op het einde, spreken de tussenresultaten. Op de zowat 500 deelnemers was ik 230e na 10 kilometer (en ook na de 20 kilometer). Na mijn versnelling op km20 was ik een kilometer verder (halfweg) al 221e, en 200e na 30km. Zelfs met mijn vier armzalige kilometers heb ik in het laatste kwart nog plaatsen gewonnen, om als 189e over de streep te komen.
Diezelfde tussenresultaten bevestigen ook dat ik mijn tempo kan aanhouden :11,7km/u voor zowel het eerste als het tweede kwart, en 12,5km/u vanaf daar tot ergens aan kilometer 36. En de rest vergeten we dan even..
Het beperkt deelnemersveld heeft als nadeel dat je veelal alleen loopt. Maar het voordeel is dan weer dat de officiële fotografen tijd hebben voor elke loper. Dit levert een hele serie foto's op van me, waaronder een paar mooie. Ik publiceer er wel één als ik ze in het juiste formaat krijg.
Maar helemaal alleen was ik nooit. Fietsbegeleiding is op de meeste marathons niet toegelaten, maar hier waren de voordelen duidelijk : ik hoefde niets zelf te dragen en werd op mijn wenken bediend. Wat moet een mens meer ? Nogmaals bedankt, schatje.
Het is de eerste keer dat ik in Wallonië liep. Nochtans is Visé minder ver weg dan pakweg Oostende. Het leuke eraan is dat er (op de kortere afstanden) twee andere lopers met dezelfde familienaam als ik deelnamen, wat in Vlaanderen niet snel gebeurt.
Ook het Nederlands dat op de website te lezen valt, is bij momenten grappig. Bijvoorbeeld ter promotie van de streekproducten staat er : "Valorisatie van de regionale producten waarbij men hoopt onvergetelijke momenten van gezelligheid te beleven."
Onvergetelijke momenten van gezelligheid : daarvoor moet men inderdaad in Visé zijn...
Mijn vrouw en ik hopen hier binnenkort terug te zijn voor een fietstochtje !
Zoals aangekondigd begint de dag vroeg. De rit naar Visé verloopt vlotjes, en om halfacht kan ik in de sporthal van het Waals dorpje twijfelen of het lange of korte mouwen, lange of korte broek moet worden. Leuk dorpje trouwens, Visé, maar vlak is het niet : de sporthal bevindt zich zo'n veertig meter hoger dan de start. Wat als de marathon ook zo'n hellingen bevat ? De chauffeur van de shuttle stelt me gerust : het is een vlakke marathon. Dat vlak in Wallonië net iets anders betekent dan in ons landsgedeelte, dan zal ik later nog wel ervaren.
Na het afhalen van het rugnummer, het inschrijven van de fiets, en de andere beslommeringen is het al tijd voor een opwarmingetje. Letterlijk en figuurlijk : gelukkig schijnt het zonnetje al. Dan gaat het richting start, en nog voor 9uur weerklinkt het startschot al.
Een eerste korte lus doorheen de straten brengt ons na een kilometer terug aan de start, dan komt er een grotere lus richting Luik. Omdat die eerste meters al niet vlak waren heb ik het tempo nog niet vast, en na 2km blijkt dat ik te snel weg ben. Zoals meestal, trouwens, maar nu laat ik me wel terugzakken, en volg secuur mijn hartslag : in een eerste fase rond de 148, daarna stijgt die wat tot 154. Snelheid is zoals gepland iets onder de 12km/u, namelijk 5:07. Ik loop heel vlotjes, maar weersta aan de neiging om aan te klampen bij de lopers die me inhalen. Na 6 kilometer lijken de posities ingenomen, want er wordt niet meer ingehaald. Wat natuurlijk ook te maken heeft met het gering aantal deelnemers (500-tal), vergeleken met de grote stadsmarathons.
Toch vind ik een metgezel, waarmee ik bijna 15km zal lopen. Eerst hij op kop, daarna neem ik over. Er staat een licht briesje uit het Noorden.
De fietsers staan ons op te wachten aan kilometer 13, en ja, daar is mijn vrouwtje ook bij. De temperatuur is ondertussen opgelopen tot dat van een mooie lentedag. Het was een goede keuze om in korte outfit en met pet te starten.
Stilletjesaan halen we een andere loper in. We spelen een soort omgekeerde jojo : telkens we in zijn spoor komen, versnelt hij eventjes. En dus los ik, want ik hou mijn tempo vlak. Om hem een paar honderd meter verder terug te pakken te krijgen. Waardoor hij terug versnelt, enz. Dit spelletje duurt algauw een paar kilometer. Tot aan kilometer 20, dan ben ik het spelletje beu en plaats ik zelf een beslissende versnelling. Hij heeft het nog lastig gehad, te zien aan de resultaten..
Maar ik ben vertrokken, en de volgende 15 kilometer heb ik een gemiddeld tempo rond de 12,5km/u. Ik haal daarmee de een na de andere loper op. We lopen door de straten van Maastricht, het is bij momenten effen zoeken welke kant we op moeten. En er moet toch geregeld een meterje omhoog of een paar meters omlaag gelopen worden, doorheen de stad. Vrij bochtig ook, maar het heeft geen effect op mijn tempo. Mijn hartslag is ondertussen wel opgelopen tot boven de 165, zelfs 170.
We steken de Maas over via de oudste brug van Nederland, en verlaten Maastricht via de dijk in zuidelijke richting. Er zijn hier geen bochten meer : het zijn lange, lange rechte stukken, langs Maas, veld of boomgaard. Maar Annie is er om me aan te moedigen, en me geregeld een drankje of druivensuiker toe te stoppen. Ze is een echte steun (eenmaal ze geleerd heeft de binnenbochten voor mij te laten. :-) )
Ik kom aan kilometer 30. Tot hier was de aanloop, want nu begint de echte marathon ! Ik zie het zitten: nog een uur en ik ben aan de finish. De benen beginnen wel zwaar te worden, maar mijn tempo blijft nagenoeg ongewijzigd : ik heb een prettige cadans, en de aanmaningen van Annie om het iets rustiger te doen helpen niet.
De twee minuten die ik in de eerste helft trager liep (1:47') omdat ik een negatieve split nastreef, heb ik ondertussen grotendeels teruggewonnen. Als ik op klokslag 12uur op 36km ben, besef ik dat die ene minuut nog inhalen (voor de 195meter bovenop de 42km) moeilijk wordt, en ik stel mezelf al tevreden met een snelheid van 12km/u ofwel 3:31'.
Plots wordt ik voorbijgezoefd door een concurrent. En daarna nog één, en dan een heel goepje. Mijn euro valt : het zijn geen concurrenten maar de kopgroep van de halve marathon, met wie we de laatste 8 kilometer van het parcours delen. Opeens is de rust weg : geen enkele loper had me de voorbije 25km ingehaald, en zelf had ik er een enkele tientallen voorbij gestoken in de tweede helft. Maar nu lopen meerdere wedstrijden dooreen, dat maakt het verwarrend..
De brug over de A2-snelweg doet pijn, het tempo zakt, maar ik herneem het aan de andere kant van de brug.
Iets verder, net over de Belgische grens (aan km 38) houden mijn benen het echter voor bekeken : ik sta stil voor ik het goed besef. Het duurt eventjes voor ik weer op gang geraak. De benen doen echt pijn, maar ik probeer vol te houden. Nog 4 kilometer te gaan. Eén kilometer gaat het goed, maar dan wordt de weg vals-plat. Geen echte helling, maar een hele tijd lichtjes naar boven. Ik stop een tweede maal, we zijn aan kilometer 40. En boven stop ik een derde maal.
Maar echt boven zijn we niet, want na de bocht ligt alweer een stuk vals-plat. Is dit nu gezichtsbedrog, of hebben ze de hoogtemeters voor de finale gehouden ? De benen zijn helemaal leeg, en wat Annie ook probeert, ik kom maar met veel moeite vooruit. Om zelfs een vierde maal te stoppen. Dedju. En net daar staat de fotograaf alles te vereeuwigen, zeker.
Kostbare minuten worden zo verloren, en meerdere marathonlopers lopen me voorbij.
Gelukkig zijn de laatste 300m naar beneden. Ik ben blij om de finish te passeren, maar verschiet toch van mijn eindtijd : 3uur 36 minuten 40 seconden. Heb ik dan 6 minuten verloren in 4 kilometer ?
Ik moet wel zeggen dat mijn gps kortere kilometers mat dan de officiële kilometeraanduidingen. Gaandeweg liep het verschil op tot zo'n 250meter. Misschien was deze marathon dus gewoon te lang?
Ik ben dan wel teleurgesteld (waar ging het fout ? wat moet ik beter doen ?), maar het is toch nog gezellig vertoeven in Visé : de Luikse leerling-kinesisten nemen met z'n tweeën uitgebreid mijn benen onder handen, en achteraf genieten we van het lekkers van de plaatselijke frituur. Het hele dorp profiteert van het mooie weer en de terrasjes zitten overvol. Uiteindelijk laat ik me naar de sporthal brengen door de shuttle, terwijl Annie op haar beurt moeite heeft met de hellingen, met de fiets dan.
Ik zal me moeten bezinnen wat er met de benen (of in het hoofd?) scheelde, om toch ooit eens onder de 3u30 te geraken. (3u20 lijkt me na vandaag oneindig buiten bereik).
Maar anderzijds zal dit avontuur me bijblijven wegens de prettige kanten.
Want die goede kanten zijn er ook :
OK, een marathon loop je tegen jezelf, niet tegen anderen. Maar ter illustratie dat ik niet de enige ben die last had op het einde, spreken de tussenresultaten. Op de zowat 500 deelnemers was ik 230e na 10 kilometer (en ook na de 20 kilometer). Na mijn versnelling op km20 was ik een kilometer verder (halfweg) al 221e, en 200e na 30km. Zelfs met mijn vier armzalige kilometers heb ik in het laatste kwart nog plaatsen gewonnen, om als 189e over de streep te komen.
Diezelfde tussenresultaten bevestigen ook dat ik mijn tempo kan aanhouden :11,7km/u voor zowel het eerste als het tweede kwart, en 12,5km/u vanaf daar tot ergens aan kilometer 36. En de rest vergeten we dan even..
Het beperkt deelnemersveld heeft als nadeel dat je veelal alleen loopt. Maar het voordeel is dan weer dat de officiële fotografen tijd hebben voor elke loper. Dit levert een hele serie foto's op van me, waaronder een paar mooie. Ik publiceer er wel één als ik ze in het juiste formaat krijg.
Maar helemaal alleen was ik nooit. Fietsbegeleiding is op de meeste marathons niet toegelaten, maar hier waren de voordelen duidelijk : ik hoefde niets zelf te dragen en werd op mijn wenken bediend. Wat moet een mens meer ? Nogmaals bedankt, schatje.
Het is de eerste keer dat ik in Wallonië liep. Nochtans is Visé minder ver weg dan pakweg Oostende. Het leuke eraan is dat er (op de kortere afstanden) twee andere lopers met dezelfde familienaam als ik deelnamen, wat in Vlaanderen niet snel gebeurt.
Ook het Nederlands dat op de website te lezen valt, is bij momenten grappig. Bijvoorbeeld ter promotie van de streekproducten staat er : "Valorisatie van de regionale producten waarbij men hoopt onvergetelijke momenten van gezelligheid te beleven."
Onvergetelijke momenten van gezelligheid : daarvoor moet men inderdaad in Visé zijn...
Mijn vrouw en ik hopen hier binnenkort terug te zijn voor een fietstochtje !
maandag 14 mei 2012
zondag 13 mei
De Maasmarathon-Marathon de la Meuse is achter de rug, de 42km zitten in de benen. Ik kijk met plezier terug naar deze vijfde marathon, maar dan niet voor het ietwat teleurstellende resultaat : 3u36:41 (officiële tijd). Wel omdat het genieten was : de ideale omstandigheden (het weer), het ideaal gezelschap (mijn vrouw als fietsbegeleidster), en toch 38 kilometer loopplezier.
Iedereen bedankt voor de morele steun, en sorry voor het uitblijven van een uitvoerig verslag. Dit volgt nog op deze blog, maar zondag ben ik eens thuis in de zetel blijven plakken, en ook de volgende dag vond ik geen tijd, wegens een volle dag genieten van een dagje sauna in een mooie zomerzon.
Iedereen bedankt voor de morele steun, en sorry voor het uitblijven van een uitvoerig verslag. Dit volgt nog op deze blog, maar zondag ben ik eens thuis in de zetel blijven plakken, en ook de volgende dag vond ik geen tijd, wegens een volle dag genieten van een dagje sauna in een mooie zomerzon.
zaterdag 12 mei 2012
zaterdag 12 mei
Morgen is het eindelijk zover, mijn 5e marathon.
De sportzak staat klaar, de fiets op de fietsendrager, de voorraad bietensap bijna op, de vele porties pasta (driemaal daags) verteerd, en de loopmuziek op de smartphone gezet. Kortom, het is bijna slapentijd..
Want morgenochtend wordt het vroeg opstaan : om half zes !! Dan nog een flinke portie pasta, een groot glas bietensap, en we kunnen naar de Maas..
De marathon start immers bijzonder vroeg : om 9 uur reeds. Kan voordelig zijn om de grote hitte te ontwijken (denk maar aan de 20km van Brussel vorig jaar), maar dit jaar is dit een overbodige voorzorg : de verwachting is immers mooi weer maar wel fris. 's Ochtends vroeg zou het maar twee graden zijn. Ben dus nog aan het twijfelen over mijn outfit (blote beentjes of niet?).
Maar geen reden tot klagen, hoor. Er is daarenboven weinig wind en regenen zal het ook niet..
Eerste doel is om er plezier aan te beleven. Enfin, het grootste deel van de afstand toch ;-) Tweede doel is om sneller te zijn dan vorig jaar (3u36), en liefst ook sneller dan mijn PB dat ondertussen al van 2009 dateert (3u31'30").
En mocht ik nu eindelijk eens onder de 3u30 geraken..
Elke marathon kan mijn laatste zijn, hopelijk is het deze nog niet.
Visé, here we come ...
De sportzak staat klaar, de fiets op de fietsendrager, de voorraad bietensap bijna op, de vele porties pasta (driemaal daags) verteerd, en de loopmuziek op de smartphone gezet. Kortom, het is bijna slapentijd..
Want morgenochtend wordt het vroeg opstaan : om half zes !! Dan nog een flinke portie pasta, een groot glas bietensap, en we kunnen naar de Maas..
De marathon start immers bijzonder vroeg : om 9 uur reeds. Kan voordelig zijn om de grote hitte te ontwijken (denk maar aan de 20km van Brussel vorig jaar), maar dit jaar is dit een overbodige voorzorg : de verwachting is immers mooi weer maar wel fris. 's Ochtends vroeg zou het maar twee graden zijn. Ben dus nog aan het twijfelen over mijn outfit (blote beentjes of niet?).
Maar geen reden tot klagen, hoor. Er is daarenboven weinig wind en regenen zal het ook niet..
Eerste doel is om er plezier aan te beleven. Enfin, het grootste deel van de afstand toch ;-) Tweede doel is om sneller te zijn dan vorig jaar (3u36), en liefst ook sneller dan mijn PB dat ondertussen al van 2009 dateert (3u31'30").
En mocht ik nu eindelijk eens onder de 3u30 geraken..
Elke marathon kan mijn laatste zijn, hopelijk is het deze nog niet.
Visé, here we come ...
donderdag 10 mei 2012
donderdag 10 mei
Stilte voor de storm... Zowel in mijn loop-activiteiten, als op deze blog over deze activiteiten. Beetje logisch dus wel, nee ?
Zo'n rustperiode ligt me toch niet. Ik heb stilletjesaan het gevoel uit vorm te zijn, het is dan ook al een maand geleden dat ik een lange duurloop gedaan heb, en, op uitzondering van de Ten Miles, mijn benen echt aan het werk gezet heb.
Vanavond kan ik het niet laten, en loop ik toch een goed half uur, in kalm tempo. Maar ik bespaar jullie hiervan een uitvoerig verslag, want dan zou ik wel eens klagend kunnen overkomen. Want het gaat niet goed : de benen voelen zwaar, mijn hartslag is nu al te hoog, de knie zeurt weer, ...
Dan maar wat beter nieuws : door mijn eigen resultaten heb ik de prestaties van de collega's op de Ten Miles vergeten te melden, twee weken geleden. Want die mochten gezien worden : vooreerst haalde iedereen zonder moeite de finish. De snelste collega, een echte topper, bleef onder de 58' op de 16km. Waaw !
En twee Jogclub'ers, waaronder de trainer Eddy, bereikten de finish van de 16km ook in een goede tijd, kort na mij. (Toch leuk om eens voor de trainer te eindigen, al blijft hij een betere afstandsloper dan ik.)
Zo, nog twee dagen en drie nachten, en dan mag ik echt eens tonen wat ik waard ben. Ik tel de dagen af zoals ik straks de kilometers zal aftellen :-)
Zo'n rustperiode ligt me toch niet. Ik heb stilletjesaan het gevoel uit vorm te zijn, het is dan ook al een maand geleden dat ik een lange duurloop gedaan heb, en, op uitzondering van de Ten Miles, mijn benen echt aan het werk gezet heb.
Vanavond kan ik het niet laten, en loop ik toch een goed half uur, in kalm tempo. Maar ik bespaar jullie hiervan een uitvoerig verslag, want dan zou ik wel eens klagend kunnen overkomen. Want het gaat niet goed : de benen voelen zwaar, mijn hartslag is nu al te hoog, de knie zeurt weer, ...
Dan maar wat beter nieuws : door mijn eigen resultaten heb ik de prestaties van de collega's op de Ten Miles vergeten te melden, twee weken geleden. Want die mochten gezien worden : vooreerst haalde iedereen zonder moeite de finish. De snelste collega, een echte topper, bleef onder de 58' op de 16km. Waaw !
En twee Jogclub'ers, waaronder de trainer Eddy, bereikten de finish van de 16km ook in een goede tijd, kort na mij. (Toch leuk om eens voor de trainer te eindigen, al blijft hij een betere afstandsloper dan ik.)
Zo, nog twee dagen en drie nachten, en dan mag ik echt eens tonen wat ik waard ben. Ik tel de dagen af zoals ik straks de kilometers zal aftellen :-)
zondag 6 mei 2012
zaterdag 5 mei
Vandaag is het de maandelijkse loop in Lichtaart, gevolgd door de traditionele traktaties van de jarige clubleden. Daar kan ik dus niet ontbreken, en ik loop een rustig uurtje mee. De helft van de lopers volgt een alternatieve training (26km) als voorbereiding op Brussel, maar ik hou het kalmpjes, zoals de trainer het ook voorschrijft. Behalve lichamelijke rust, zegt hij, heb ik vooral nood aan mentale rust.
Lichamelijk kan ik niet meer rusten dan afgelopen week, denk ik. Enkel woensdag liep ik een klein uurtje mee, ook daar in een heel rustig tempo. Ik mis wel de stevigere trainingen, maar volgende week krijg natuurlijk ik de zwaarste voor de kiezen...
Verder probeer ik vanaf nu niet te laat meer naar bed te gaan, en ban ik alle alcohol. In plaats hiervan heb ik al een week een glaasje bietensap op het menu. Wie zei destijds dat nitraten slecht waren ?
Over dieet gesproken : het getrakteerd ijsje na de Floréal-loop wordt toch smakelijk verorberd, zelfs in het druilerig weer. :-)
Dat lopen gezond is, wordt eens te meer beschreven in De Standaard : "Lopers leven langer". Daarin wordt terecht verwezen naar 'onze' Mieke Boeckx die de 'Start to Run' methode in Vlaanderen introduceerde. Mieke is naast trainer Eddy de drijvende kracht van de Jogclub Herentals en begeleidt nog elke week beginnende lopers.
Lichamelijk kan ik niet meer rusten dan afgelopen week, denk ik. Enkel woensdag liep ik een klein uurtje mee, ook daar in een heel rustig tempo. Ik mis wel de stevigere trainingen, maar volgende week krijg natuurlijk ik de zwaarste voor de kiezen...
Verder probeer ik vanaf nu niet te laat meer naar bed te gaan, en ban ik alle alcohol. In plaats hiervan heb ik al een week een glaasje bietensap op het menu. Wie zei destijds dat nitraten slecht waren ?
Over dieet gesproken : het getrakteerd ijsje na de Floréal-loop wordt toch smakelijk verorberd, zelfs in het druilerig weer. :-)
Dat lopen gezond is, wordt eens te meer beschreven in De Standaard : "Lopers leven langer". Daarin wordt terecht verwezen naar 'onze' Mieke Boeckx die de 'Start to Run' methode in Vlaanderen introduceerde. Mieke is naast trainer Eddy de drijvende kracht van de Jogclub Herentals en begeleidt nog elke week beginnende lopers.
dinsdag 1 mei 2012
dinsdag 1 mei
Zondag heb ik toch niet gelopen in Mol : de benen leken me te verzuurd (van ocharme dat uurtje lopen op zaterdag?). Dus dacht ik te gaan zwemmen in de plaats, maar aan de ingang van het zwembad bleek dat het (wedstrijd)bad gereserveerd was voor de JeugdOlympiade. Wat heb ik vorige week weinig gelopen ! Ik neem de term 'rustweek' nogal letterlijk.
Daarom heb ik vandaag de morele verplichting om mijn loopschoenen nog eens boven te halen.
Gelukkig hebben de collega's van de Jogclub alweer een mooi parcours gevonden : de 'Meiklokjeswandeling' in Poeyel (aka Poederlee). Wij rijden dus met vijf man naar ginds, en daar blijkt dat het pad recht naar Herentals loopt, en aldaar langs het BLOSO-domein. Terwijl het net de bedoeling is om afwisseling te zoeken..
Maar zelfs in Herentals nemen we paadjes die ons nog onbekend zijn. Hier komen we vroeg of laat nog terug ! In plaats van regenbuien krijgen we een mooi lentezonnetje waarin de natuur nog mooier lijkt. Na reeds veertien kilometer (in plaats van verwachtte 15) zijn we terug in Poederlee. Het hadden er wat meer mogen zijn, maar langere afstanden passen niet meer in onze trainingsschema's..
De knie gedraagt zich wel, op een enkele pijnlijke steek na, ergens onderweg.
Nog 12 dagen ...
Daarom heb ik vandaag de morele verplichting om mijn loopschoenen nog eens boven te halen.
Gelukkig hebben de collega's van de Jogclub alweer een mooi parcours gevonden : de 'Meiklokjeswandeling' in Poeyel (aka Poederlee). Wij rijden dus met vijf man naar ginds, en daar blijkt dat het pad recht naar Herentals loopt, en aldaar langs het BLOSO-domein. Terwijl het net de bedoeling is om afwisseling te zoeken..
Maar zelfs in Herentals nemen we paadjes die ons nog onbekend zijn. Hier komen we vroeg of laat nog terug ! In plaats van regenbuien krijgen we een mooi lentezonnetje waarin de natuur nog mooier lijkt. Na reeds veertien kilometer (in plaats van verwachtte 15) zijn we terug in Poederlee. Het hadden er wat meer mogen zijn, maar langere afstanden passen niet meer in onze trainingsschema's..
De knie gedraagt zich wel, op een enkele pijnlijke steek na, ergens onderweg.
Nog 12 dagen ...
Abonneren op:
Posts (Atom)